marți, 4 februarie 2020

Iata ce trebuie sa stii despre ADHD


Tulburarea de hiperactivitate sau deficit de atentie, adica ADHD este o boala cronica care are impact asupra multor aspecte din viata individului, inclusiv aduce cu sine dificultati scolare, probleme sociale, cat si o relatie intre parinti si copil, destul de tensionata.

In cele ce urmeaza, DoctorMit ne prezinta simptomele ADHD:
-        incapacitatea copilului de a sta intr-un loc;
-        vorbitul incontinuu;
-        dificultatea de a asculta ceea ce i se spune sau de a duce la capat activitati linistite precum cititul sau coloratul;
-        alergatul incontinuu;
-        lipsa rabdarii;
-        intreruperea conversatiilor pentru a-si spune propria parere;
-        deficit de atentie.
In ceea ce priveste tratamentul, afla de la doctormit.ro daca adhd-ul are tratament si ce presupune acesta. Asadar exista doua tipuri de tratamente respectiv terapia comportamentala si tratamentul medicamentos. Scopul acestor tratamente in ADHD este de a inlatura simptomele si de a imbunatatii performantele scolare.

Bogdan Ivanescu ne spune ca terapia comportamentala trebuie aplicata la copii cu varsta sub 6 ani si cuprinde educarea parintilor si a copiilor prin terapie de grup si discutii individuale. In ceea ce priveste educarea parintilor aceasta presupune intelegerea afectiunii, a problemelor de comportament pe care le asociaza si a problemelor de dezvoltare ale copilului.

Ca si rezultate, terapia comportamentala si-a dovedit eficacitatea prin imbunatatirea comportamentului copiilor si satisfactia parintilor. De altfel acest tratament presupune adoptarea unor strategii care sa imbunatateasca activitatea scolara si sa ajute la formarea unor comportamente pozitive. Se urmareste imbunatatirea abilitatilor sociale, in special in interactiunea cu persoanele adulte astfel incat sa fie ameliorat comportament si integrarea in societate.

In schimb tratamentul medicamentos este aplicat in cazurile de ADHD cu simptome moderate sau severe si care nu raspund la terapia comportamentala. Acesta are la baza medicamente care au rolul de a ii calma pe cei mici si de a le spori puterea de concentrare. Chiar daca nu este ceva ce ne dorim tratamentul pentru ADHD trebuie administrat deoarece aceasta boala afecteaza atat viata sociala a copilului, cat si performantele sale scolare.

Din pacate tratamentul din prezent recomandat pentru ADHD actioneaza doar asupra simptomelor si nu poate trata definitiv boala, astfel ca va fi un tratament de durata.

Un plus in tratarea simptomelor ADHD il poate avea terapia cognitiv comportamentala care este o completare a tratamentului medicamentos astfel incat sa fie obtinute rezultate cat mai bune. Terapeutul este cel care poate ajuta copii sa isi tina sub control impulsurile si hiperactivitatea.
ADHD-ul nu cauza alte probleme, de natura fizica sau psihica, insa, copii care sufera de ADHD sunt mai predispusi sa dezvolte aparitia unor afectiuni, precum anxietatea, tulburarea bipolara, probleme de invatare, depresie, tulburare de sfidare, tulburari comportamentale sau chiar schimbari bruste de atitudine.

Descoperiti si alte informatii despre subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu